W dniu 22 stycznia 2020 roku do Wyższej Szkoły Biznesu i Przedsiębiorczości w Ostrowcu Św. zawitali uczniowie z Zespołu Szkół Specjalnych.

W dniu 22 stycznia 2020 roku do Wyższej Szkoły Biznesu i Przedsiębiorczości w Ostrowcu Św. zawitali uczniowie z Zespołu Szkół Specjalnych.

W dniu 22 stycznia 2020 roku do Wyższej Szkoły Biznesu i Przedsiębiorczości w Ostrowcu Św....

 Profilaktyka  samobójstw wśród dzieci i młodzieży

Profilaktyka samobójstw wśród dzieci i młodzieży

W dniu 4 grudnia  w ramach współpracy z Zakładem Poprawczym w Ostrowcu Świętokrzyskim oraz...

Narodowe Święto Niepodległości

Narodowe Święto Niepodległości

W dniu 11 listopada 2019 r. studenci Wyższej Szkoły Biznesu i Przedsiębiorczości w Ostrowcu Św....

  • Dziękujemy Pracownikom Służby Zdrowia

    Dziękujemy Pracownikom Służby Zdrowia

    wtorek, 14, kwiecień 2020 09:27
  • W dniu 22 stycznia 2020 roku do Wyższej Szkoły Biznesu i Przedsiębiorczości w Ostrowcu Św. zawitali uczniowie z Zespołu Szkół Specjalnych.

    W dniu 22 stycznia 2020 roku do Wyższej Szkoły Biznesu i Przedsiębiorczości w Ostrowcu Św....

    środa, 22, styczeń 2020 13:20
  •  Profilaktyka  samobójstw wśród dzieci i młodzieży

    Profilaktyka samobójstw wśród dzieci i młodzieży

    środa, 04, grudzień 2019 11:03
  • Narodowe Święto Niepodległości

    Narodowe Święto Niepodległości

    poniedziałek, 11, listopad 2019 15:51

Jednym z wydarzeń organizowanych w ramach 20-lecia WSBiP był Dzień Zdrowia i Urody, który współorganizowaliśmy z Wydziałem Zdrowia Starostwa Powiatowego w Ostrowcu w ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Otyłością.
1 marca 2016 r., propagowaliśmy zdrowy tryb życia połączony z dbałością o urodę. Wiadomo bowiem nie od dziś, że zdrowie wewnątrz to również piękno na zewnątrz i obydwa te elementy nawzajem się dopełniają.
W Dniu Zdrowia i Urody zaprosiliśmy młodzież z ostrowieckich szkół ponadgimnazjalnych do wysłuchania wykładów: na temat zdrowego odżywiania oraz mody na smukłą sylwetkę, która zbyt restrykcyjnie traktowana może doprowadzić do anoreksji. To, co spożywamy oraz jak i kiedy jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, kondycję fizyczną i psychiczną, postępy w nauce. Znajomość zagadnień zdrowego odżywiania sprawdzały studentki kierunku Zdrowie publiczne, przeprowadzając quiz żywieniowy.
W przerwie wykładów uczestnicy mogli nauczyć się udzielać pierwszej pomocy, bandażowania ofiar wypadków, unieruchamiania kończyn. Chętni mogli przyjrzeć się profesjonalnej opiece nad noworodkiem oraz zmierzyć ciśnienie tętnicze i poziom glikemii. Płci żeńskiej zaproponowaliśmy samobadanie piersi, co jest ogromnie ważne w celu wczesnej diagnozy onkologicznej. Wszystkie te działania były możliwe dzięki studentom i kadrze kierunku Pielęgniarstwo i Zdrowie publiczne.
Wśród zaproszonych gości były również dietetyczki z Natur House, które służyły poradą w kwestiach dobrego odżywiania, była wystawa zdrowej żywności, oraz coś dla urody –pokazy wizażu, stylizacji fryzur i paznokci, czy określenie fototypu urody przy użyciu profesjonalnych narzędzi.